En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
- La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
- La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és un requisit.
- La llibertat de redistribuir còpies.
- La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.
De fet, existeixen diverses definicions de programari lliure i diversos tipus de llicències per la seva distribució. Generalment, les principals variacions entre llicències solen ser els termes exactes i les condicions imposades en la redistribució de còpies modificades del programa. Cal dir que la majoria de llicències admeten que un programa lliure es pugui distribuir també comercialment (és a dir, pagant). En canvi, un programa que es distribueixi gratuïtament però sense codi no se sol considerar lliure. L'èmfasi del terme lliure és en la disponibilitat del codi i la possibilitat de modificar-lo
Per començar a parlar a classe sobre el programari lliure, vem realitzar aquest MUD i després una petita autoevaluació.
Aquí us deixo el MUD que vàrem mirar de la pàgina de Edu365.cat
http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm#
Després de haver vist aquesta petita avaluació podem dir que:
El codi font: És un conjunt d'instruccions que ha de seguir la CPU per executar un programa. En el codi font d'un programa està tot.
Els programadors s'encarreguen d'escriure les instruccions a aquest codi que després el processador (CPU) llegirà i executarà.
Referències:
-http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.ca.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada